Cara Renew Lesen Memandu

renew lesen memandu – Seperti yang kita tahu bahawa lesen memandu adalah surat penting dan kita mesti mengambilnya di mana-mana untuk senantiasa berasa selamat dan tidak diperiksa oleh polis.

Tetapi adakah Anda tahu jika lesen memandu tempoh tamat maka harus segera diperbaharui. Pada umumnya lesen memandu mempunyai tempoh 4 hingga 5 tahun selepas tempoh akhir tempoh akitf kemudian kita perlu mengemaskini lagi untuk digunakan seperti biasa.

Nah, untuk perbaharui lesen memandu boleh dilakukan di beberapa tempat di salah satu daripada mereka di pejabat pos Malaysia atau bahkan Anda boleh melakukan dalam talian memandangkan zaman sekarang sangat modern apa yang boleh dilakukan dengan mudah dan cepat salah seorang daripada mereka melalui talian.

renew lesen memandu

Tetapi untuk pembaharuan lesen memandu kami mengesyorkan untuk mengemaskini lesen memandu melalui pejabat pos untuk apa? Jika Anda memperbaharui lesen memandu Anda, maka Anda akan mendapat banyak kelebihan, salah satu kelebihannya ialah Anda akan mendapat lesen memandu secara langsung dan cepat.

Jika Anda ingin mengemaskini secara dalam talian, ia sebenarnya agak mudah dan tidak lama, tetapi untuk penyediaan slip lesennya tidak langsung, Anda perlu menunggu beberapa minggu kerana terdapat ramai yang renew lesen memandu.

Renew Lesen Memandu di Pejabat Pos Malaysia

Lebih baik mengemaskini lesen memandu melalui pejabat pos Malaysia. Bagaimana langkah utama? Mari lihat!

  1. Perkara pertama yang perlu Anda lakukan ialah Anda mencari pejabat pos terdekat di kawasan Anda jika Anda tidak mendapati Anda boleh mencarinya secara dalam talian.
  2. Supaya Anda dapat berkhidmat dengan cepat dan tepat, Anda akan datang pada waktu operasi dan hari itu juga harus tepat antara Isnin dan Jumaat untuk jam 8.30 pagi hingga 5.30 petang. Terdapat juga hari Sabtu tetapi masa perkhidmatan sangat singkat dari jam buka sehingga jam 1 petang.
  3. Jika Anda menggunakan perkhidmatan pos, Anda akan dikenakan bayaran kira-kira RM2.00 dan ditambah dengan kos GST kira-kira 6% jadi jumlahnya menjadi RM2,10. Itu harga perbaharui lessen memandu 2018.

Itulah langkah utama yang perlu Anda lakukan tetapi Anda juga perlu memberi perhatian kepada panduan panduan kemas kini harga supaya Anda boleh menyediakan dana untuk membaharui panduan lesen apa harganya?

Harga Renew Lesen Memandu 2018

Berikut adalah senarai rasmi pembaharuan lesen dari Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ).

1 Tahun – RM30

2 Tahun – RM60

3 Tahun – RM 90

4 Tahun – RM 120

5 Tahun – RM150

Di atas adalah harga perbaharui lesen memandu terbaru, harga rasmi jika Anda diminta menambah wang tambahan bukan kerana ia tidak sepadan dengan bayaran yang ditetapkan oleh kerajaan Jabatan Pengangkutan Jalan.

pembaharuan lesen memandu
Pembaharuan Lesen Memandu

Cara Renew Surat Lesen Memandu

Untuk panduan langkah pembaharuan lesen memandu, berikutan langkahnya!

  1. Anda hanya datang ke pejabat pos Malaysia terdekat dan ambil nombor giliran.
  2. Jika Anda telah memilih bahagian untuk lesen, pembayaran bil dll.
  3. Selepas Anda mengambil bahagian lesen dan mengambil giliran Anda hanya menunggu giliran untuk dipanggil.
  4. Sekiranya giliran Anda, pergi ke kaunter pembayaran atau memperbaharui pembaharuan lesen memandu untuk membaharui proses panduan kebenaran mengambil masa kira-kira 5 hingga 15 minit. Tetapi jika pemohon memperbaharui banyak lesen memandu biasanya akan menunggu lebih lama.

Betapa mudahnya untuk memperbaharui lesen pemandu, jika lesen memandu Anda telah tamat tempoh, Anda lebih baik dengan cepat renew lessen memandu sehingga kemudian tidak menyimpan banyak denda. Kerana kebanyakan orang tidak tahu berapa lama tempoh lesen memandu aktif.

Bila Anda belum punya lesen memandu, silakan ketahui tips dan cara mengambil lesen memandu kereta dan motosikal.

Incoming search terms:

  • semakan lesen memandu
  • cara perbaharui lesen memandu
  • cara renew lesen di pejabat pos

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *