Cara Mengambil Lesen Memandu

Lesen memandu adalah surat yang sangat penting jika Anda boleh memandu kenderaan sama ada motosikal atau kereta yang anda perlu buat atau mempunyai lesen memandu.

Kerana jika Anda tidak mempunyai lesen memandu anda akan ditandatangani oleh polis, setelah lesen memandu akan menjadikan kami lebih tenang ketika memandu di mana-mana sebab anda harus segera membuat permit.

cara mengambil lesen memandu
Cara Mengambil Lesen Memandu

Nah, bagaimana cara membuat lesen pemandu dengan cepat dan mudah? Sila rujuk maklumat berikut!

Tetapi sebelum kita pergi ke cara mencipta lesen memandu, kita akan membincangkan terlebih dahulu syarat yang sepatutnya membuat lesen pemandu.

Syarat Kelayakan Pemohon Untuk Mendapatkan Lesen Memandu Kereta dan Motosikal

1. Keperluan utama untuk mendapatkan lesen memandu adalah berdasarkan usia dan kesihatan pemohon.

a. Mempunyai umur minimum 16 tahun untuk kelas motosikal (B2) manakala untuk kereta atau kenderaan lain mestilah mempunyai umur sekurang-kurangnya 21 tahun.

b. Dapat melihat sekurang-kurangnya masih dapat dilihat dengan jarak 23 meter dan tidak memiliki buta warna.

2. Jika pemohon dilumpuhkan atau (OKU), pemohon harus pergi ke hospital terdekat untuk meminta lesen pemandu untuk kecacatan dan mesti disahkan secara rasmi oleh hospital.

3. Sekiranya anda adalah warganegara asing dan ingin membuat lesen memandu, anda mesti mempunyai pasport yang sah dan mesti sekurang-kurangnya tinggal di malaysia minimum 1 bulan.

Nahh, di atas adalah syarat yang perlu anda jumpai terlebih dahulu untuk mencipta lesen memandu, kini kami akan membincangkan cara mendapatkan atau mencipta lesen memandu pada 2018.

tips lulus ujian memandu motosikal
Tips Lulus Ujian Memandu Motosikal

Langkah Mendapatkan Lesen Memandu

1. Mula-mula anda perlu memilih syarahan membimbing untuk membantu anda menyediakan kursus ujian untuk membuat lesen memandu. Mula-mula pastikan institusi yang anda mahu ikuti dan anda harus bertanya dahulu pakej harga belajar memandu kereta dan motosikal di tempat kursus biasanya untuk harga kursus memandu kereta sekitar RM800 hingga RM950, manakala bagi harga belajar memandu motosikal kurang lebih RM450 hingga RM 550.

2. Seterusnya anda perlu mengambil pelbagai peperiksaan dari agensi supaya anda lebih mahir dalam memandu kenderaan untuk ujian yang anda mesti ikuti seperti berikut :

a. Wajib Mengikuti Kursus K.P.P selama 5 Jam
b. Bersedia Mengikuti Ujian Undang-Undang Berkomputer
c. Bersedia Mengikuti Kursus Pra L – Teori 3 Jam dan Amali selama 3 Jam
d. Mesti Mampu Mengikuti Ujian Pembelajaran Mengemudi Kereta Baik Atau Motosikal
e. Wajib mengikuti ujian Pra Atau Q.T.I
f. Wajib Mengikuti Ujian Praktikal J.P.J
g. Tahap Terakhir yaitu Lesen P

3. Sekiranya anda telah mengambil ujian, anda perlu menunggu beberapa minggu untuk mendapatkan lesen pemandu anda secara rasmi, tetapi sebelum itu anda akan diminta untuk mengumpul fail terlebih dahulu apakah file tersebut? Seperti berikut:
a. Wajib untuk mengumpul satu bahagian imej terkini
b. Wajib mengumpulkan satu salinan fotostat mykad.
c. Wajib untuk mengumpul satu salinan penyimpanan Lesen L
d. Caj jika anda ditanya.

Nah, jika keperluan anda selesai anda hanya perlu menunggu satu minggu terpanjang dan surat itu akan siap, untuk mendapatkan lesen memandu kereta atau motosikal adalah keadaan yang sama dengan kos yang berbeza untuk kereta dan lesen memandu motosikal.

Mudah-mudahan dengan artikel ini dapat membantu anda dalam membuat lesen pemandu jika anda mempersiapkan diri terlebih dahulu juga harus sehingga kemudian tidak gagal dan tidak banyak biaya.

Pemilihan agensi-agensi tempat untuk mengambil lesen memandu juga sangat penting kerana ia akan menjejaskan penerbitan lesen memandu lambat laun, oleh itu anda mesti berhati-hati dan selektif.

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *